tisdag 15 februari 2011

små rutor av minnen

jag har så många små snuttar av olika tyger som inte räcker till nått men som jag ändå inte kan med o slänga. små minnen av farmor och släktingar från småland, favoritkläder med hål på knän och rumpa. ja, ni vet. men fula lapptäcken har jag INTE velat sy. det räcker att andra hålls med det, har jag tänkt. men så har jag hittat så många fina lapptäcken i olika bloggar på sistone att jag till slut övervann min motvilja och rädsla för dessa. och nu så har jag sytt mitt första egna. eller nåt i slöjden var man väl tvungen att göra, men första riktiga. (och troligen inte det sista, för trots några misstag och lite strul, så var det rätt kul...)


såhär blev det i alla fall. det ljusa tyget är från en duk som vi hade på ett vitt, runt korgbord hemma när jag var liten. det var kantat med duvblått band. i det rutiga med blommor i sydde mamma en klänning till min minsta syster. de andra vet jag inte riktigt ngt om, och det kanske är tur annars kunde det hela sluta i nån sentimental smörja.




det är ungefär lagom stort att ha i vagnen och stoppat med fleece. baksidan är av ngn slags flanell. väldigt mjukt. läste i ngns blogg om att hon lagt rutorna så att det inte skulle bli några diagonala ränder av samma tyg men när hon sen sydde ihop den så hade det blivit det ändå. jag försökte oxå lägga ett huller-om-buller-mönster och tog sen en bild på det. det var tur för på väg från sängen till symaskinen hann jag glömma bort nästan varenda gång fast att jag bara tog tre rutor i taget. (den observanta ser att det ändå inte riktigt blev som jag lagt dem från början...)




det enda som saknas nu är namnbandet. mina tog slut för ett tag sen och jag har beställt nya som borde komma vilken dag som helst nu. irriterande att gå o vänta. kan tex inte sy de näsduksfodral som mammas kollega beställt (!) eftersom jag syr på namnbanden först.

söndag 13 februari 2011

korvus monedula

korvus monedula heter kaja på latin. fint tycker jag. på engelska heter den jackdaw. det är oxå fint. kafka på tjeckiska...


har sytt min första kajan på över ett år. nr 9. den ska bo tillsammans med kaja nr 3. astrid, som är nästan precis lika stor som jack, behöver nämligen en kaja och nr 3 bor redan hos hennes storasyster agnes.


kaja nr9 och nr6


jack fick sin kaja, nr 6, i julklapp. den sydde jag för över ett år sedan. den har oxå fått en sovsäck så att den inte fryser i den kalla vintern. kajor är ju inte flyttfåglar. sovsäcken har jag bara pimpat med lite applikationer för att dölja vissa, inte så barnvänliga, alkoholrelaterade etiketter som fanns på.var flaskan som var i kom ifrån vet jag ej, bara att jag aldrig i livet skulle köpt ngt så fult. men den kom ju väl till pass nu i kylan.





onsdag 9 februari 2011

mer mudd

här är pjallan som fick nya benslut (tagen ur tvättkorgen därav fläcken mitt på magen). och en body med för korta ärmar som fått lite längre livslängd.








tårna som blev över från sockbyxorna blev till mössor åt kotten och göran. bosse ville gärna vara med på kortet fast att han inte har någon mössa. han och hans mamma boa sydde mannen tillsammans med sin mamma när han var liten.



  
fina mössor att matcha i på vinterpromenaden. köpta av kollegan med det fina efternamnet.

tisdag 8 februari 2011

muddar

köpte muddväv och avslutade ett par projekt som legat hela hösten i garderoben.


två par sparkdräkter med fötter från slutet av sjuttiotalet blev till sparkdräkter utan fötter. längre användningstid på såna. fötterna blev till små tossor. lite konstig passform på dem men ganska söta. har ju tyvärr ingen så liten vän att pröva dem på, men det kommer väl så småningom kan man tro.







ett par trasiga sockor blev till ett par byxor. helknasigt men roligt. ingen aning om de går att använda men istället för att slänga var det roligt att testa.




sen fick en pyjamas som någon klippt av bensluten på nya muddar. är ju alldeles ny på att sy muddar och lär mig lite för varje sak jag sytt. hur bred, hur lång, i vilken ordning osv. hittade många bra tips här. funderar på att sno några av länkarna där och göra en egen tipslista så att man snabbt kan hitta råd från andra som kan bättre.